Blog
Λάστιχα και Σαμπρέλες Ποδηλάτου Maxxis
Ο Απόλυτος Οδηγός Αγοράς
Λάστιχα και Σαμπρέλες Ποδηλάτου Maxxis
Τεχνολογίες Ποδηλάτων
Εάν έχεις σκοπό για εξαντλητικές απαιτήσεις των αγώνων δρόμου μεγάλων αποστάσεων, τις εξαντλητικές απαιτήσεις της ποδηλασίας βουνού και του cyclocross είτε για την απόλαυση της οδήγησης BMX, τα ελαστικά Maxxis είναι γνωστά ως το απόλυτο ελαστικό ποδηλάτου για λάτρεις και επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο.
Εδώ μπορείς να κάνεις Download το Bicycle Tech Packet από την Maxxis:
Τεχνολογία Κατασκευής Ελαστικών Ποδηλάτου Maxxis
Βασική Κατασκευή Ελαστικών – Basic Tyre Construction
Bead
Ο σκοπός του είναι να κρατάει σε επαφή το ελαστικό με το στεφάνι του τροχού ενώ το ελαστικό είναι γεμάτο με αέρα. Υπάρχουν 3 ειδών Bead: Συρμάτινο, Kevlar και Carbon.
- Συρμάτινο: Αποτελείται από ένα στέρεο μεταλλικό σύρμα, σε εφαρμογές όπου απαιτείται η μέγιστη αντοχή και το πρόβλημα της μεταφοράς δεν είναι παράμετρος επιλογής.
- Διπλωτό: Το διπλωτό bead επίσης εξασφαλίζει την ασφάλεια του ελαστικού με το στεφάνι αλλά παράλληλα πετυχαίνει μικρότερο βάρος και εύκολη μεταφορά. Το bead κατασκευάζεται από ίνες αραμιδίου (kevlar).
- Carbon Fiber: Αποτελεί ένα ελαστικό υλικό με μεγαλύτερη αντοχή προκειμένου να μπορεί να αντέξει της δυνάμεις που ασκούνται από τα ελαστικά δρόμου υψηλής πίεσης.
Casing
Αποτελεί το περίβλημα πάνω στο οποίο “χτίζεται” το λάστιχο του ποδηλάτου.
- Single Ply Casing: Ένα στρώμα νάυλον περιβάλλεται μεταξύ των δύο beads. Ένα casing μονής στρώσης συμπεριφέρεται καλά στο οδόστρωμα και είναι μικρότερου βάρους.
- Dual Ply Casing: Δύο στρώσεις νάυλον οι οποίες ενώνουν από bead σε bead, παρέχουν επιπλέον προστασία και στιβαρότητα στα πλαϊνά τοιχώματα για εφαρμογές κυρίως ednuro και downhill (double down και downhill casing ελαστικά ποδηλάτου).

Εικόνα 1: Μέρη ενός Ελαστικού Ποδηλάτου Maxxis
Κατασκευή Ελαστικών με Επιφάνεια Μεγάλου Πλάτους – Wide Trail Construction
Η Wide Trail (WT) κατασκευή των ελαστικών ποδηλάτου Maxxis βελτιστοποιεί την διάταξη του πέλματος και του προφίλ των σύγχρονων, φαρδύτερων στεφανιών. Τα παραδοσιακά ελαστικά είναι για πιο στενά στεφάνια και δημιουργούν ένα πιο τετραγωνισμένο προφίλ ελαστικού, με αποτέλεσμα μειωμένη απόδοση. Τα WT ελαστικά ποδηλάτου Maxxis είναι ιδανικά για 35mm στεφάνια (εσωτερικό πλάτος) αλλά οι έρευνες δείχνουν εξίσου καλά σε όλο το εύρος 30mm – 35mm (εσωτερικό πλάτος στεφανιού), ανάλογα με την προτίμηση του αναβάτη.
Για τα ελαστικά Maxxis Wide Trail XC η Maxxis προτείνει να τα χρησιμοποιείς εντός των ορίων 25mm – 30mm εσωτερικό πλάτος στεφανιού.

Εικόνα 2: Wide Trail Τεχνολογία Ελαστικών Ποδηλάτου Maxxis
Ελαστικά με Τεχνολογία Tubeless Ready
Τα ελαστικά Tubeless Ready (TR) ωφελούν τον αναβάτη με πολλούς τρόπους: Η δυνατότητα να τα χρησιμοποιείς σε μικρότερες πιέσεις, το οποίο βελτιώνει την πρόσφυση. Επίσης, έχουν χαμηλότερη αντίσταση στην κύλιση σε σχέση με ένα λάστιχο ποδηλάτου με σαμπρέλα. Επιπλέον, είναι μικρότερη η πιθανότητα να τα τρυπήσεις καθώς δεν έχουν σαμπρέλα. Τα ελαστικά που είναι Tubeless Ready έχουν την σήμανση “TR” στο πλάι τους.
Τα ελαστικά που είναι Tubeless Ready τα εφαρμόζεις σε τροχούς οι οποίοι είναι συμβατοί σε Tubeless και επιπλέον τοποθετείς υγρό ως σφραγιστικό προκειμένου να διατηρείς την πίεση. Τα υγρά σφραγιστικά έχουν ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, ότι επουλώνουν μικρές τρύπες.
Συμβουλή μας είναι να ελέγχεις το υγρό συχνά για διαρροές, πτώση πίεσης κλπ και να το αναπληρώνεις.
Τα υγρά σφραγιστικά (liquid selants) συστήνουμε να τα χρησιμοποιείς μόνο στους ακόλουθους τύπους ελαστικών: Tubeless Road, Tubular, Tubeless Ready. Η χρήση σε διαφορετικά ελαστικά θα προκαλέσει ακύρωση εγγύησης.

Εικόνα: Tubeless Ready Λάστιχο Ποδηλάτου Maxxis με σήμανση “TR”
Ελαστικά Ποδηλάτου Maxxis Tubular
Μια κλασσική κατασκευή ελαστικού ποδηλάτου μόνο που το περίβλημα (casing) του ελαστικού το διπλώνουν/ράβουν πάνω σε έναν εσωτερικό αεροθάλαμο. Αυτού του είδους τα ελαστικά πρέπει να τα κολλάς ή να τα τοποθετήσεις πάνω σε συγκεκριμένου είδους tubular στεφάνια ποδηλάτου.

Εικόνα 4: Ελαστικό Ποδηλάτου Maxxis – Τubular Τεχνολογίας
Λάστιχα και Σαμπρέλες Ποδηλάτου Maxxis
Προστασία Διάτρησης και Τεχνολογία Περιβλήματος Ελαστικών Ποδηλάτου Maxxis
Πλήθος Λινών ανά Ίντσα – Threads Per Inch (TPI)
Ο αριθμός των νημάτων που διασχίζουν μια τετραγωνική ίντσα μιας μονής στρώσης του περιβλήματος του ελαστικού. Το χαμηλότερο TPI (π.χ. 60 TPI) παρέχει καλύτερη αντοχή στο τρύπημα, το κόψιμο και την τριβή, αλλά είναι βαρύτερο. Το υψηλότερο TPI (π.χ. 120 TPI) σε βοηθάει να το προσαρμόσεις καλύτερα στο έδαφος, προσφέρει πιο ομαλή, πιο άνετη οδήγηση ενώ μειώνει παράλληλα το βάρος του ελαστικού. Τα περιβλήματα με υψηλότερο TPI είναι πιο εύθραυστα σε σύγκριση με τα περιβλήματα χαμηλότερου TPI.
Οι μονάδες μέτρησης Maxxis TPI είναι τα νήματα ανά ίντσα ενός φύλλου περιβλήματος, σε σύγκριση με ορισμένες αξιολογήσεις TPI ανταγωνιστών

Εικόνα 5: Πυκνότητα Λινών (TPI) Ελαστικών Ποδηλάτου Maxxis
Μετάξι – Silkworm
Η τεχνολογία Silkworm αποτελεί ένα αποκλειστικό υλικό το οποίο ενσωματώνουν σε συγκεκριμένα μοντέλα ελαστικών της Maxxis, αυξάνοντας έτσι την αντοχή στην διάτρηση και την φθορά. Η τεχνολογία Silkworm είναι κάτω από το πέλμα ως breaker.

Εικόνα 6: Τεχνολογία Silkworm Ελαστικών Ποδηλάτου Maxxis
Τεχνολογία Ελαστικών Ποδηλάτου Maxxis “ZK”Η τεχνολογία “ZK” αποτελεί την επόμενη γενιά προστασίας από διάτρηση η οποία είναι πιο ευέλικτη και πιο ισχυρή από τα προηγούμενα υλικά όπως το “K2”. Η τεχνολογία “ZK” είναι breaker στρώση, την οποία βάζει κάτω από το πέλμα, στην μέση συνήθως το ελαστικού.

Εικόνα 7: Τεχνολογία Ελαστικών Ποδηλάτου Maxxis “ZK”
Λάστιχα και Σαμπρέλες Ποδηλάτου Maxxis
Προϊόντα Καταστήματος:
Damianbikes.gr Λάστιχα Ποδηλάτου Maxxis
Damianbikes.gr Υγρά Προστασίας Διάτρησης – Sealants για Tubeless
Λάστιχα Ποδηλάτου: Οδηγός Αγοράς
Λάστιχα Ποδηλάτου: Γενικά
Όπως ακριβώς θα επιλέξεις να αντικαταστήσεις τα παλιά σου αθλητικά παπούτσια όταν φθαρούν, την ίδια πρακτική εφαρμόζεις και στα λάστιχα ποδηλάτου. Σημαντικό να επιβεβαιώσεις πως ταιριάζουν, αλλά μπορεί να θες να κάνεις και αναβάθμιση για βέλτιστη ταχύτητα, αντοχή ή απλά «all around» απόδοση.
Το άρθρο αυτό θα σε βοηθήσει να γνωρίζεις πότε είναι ώρα να αντικαταστήσεις τα ελαστικά σου, πώς να ξέρεις το μέγεθος που θα αγοράσεις καθώς και κάποια «tips» για να σκεφτείς όταν ψάχνεις να τα αντικαταστήσεις.
Τα παρακάτω είναι δείγματα πως είναι ώρα για νέα λάστιχα ποδηλάτου:
- Το τακούνι είναι εμφανώς φθαρμένο και υπάρχουν πολλά σημεία λεία (flat)
- Ο χειρισμός και ο έλεγχος του ποδηλάτου έχει γίνει σημαντικά δυσκολότερος
- Το τακούνι του ελαστικού φαίνεται στρογγυλεμένο ή ανομοιόμορφο.
- Παρατηρείς το μοτίβο (hashtag) στο πλαϊνό τοίχωμα του ελαστικού.
- Το λάστιχο ξεκινάει να κάνει ρωγμές στο πλαϊνό τοίχωμα
- Ύπαρξη πολλών μικρών κοψιμάτων, τα οποία πολλές φορές προκαλούν «σκασίματα».
- Δείκτες φθοράς (για όσα λάστιχα ποδηλάτου έχουν).
Περισσότερα Ελαστικά: https://damianbikes.gr/product-category/antallaktika/elastika/
Λάστιχα Ποδηλάτου: Πώς να Πάρεις το Σωστό Μέγεθος;
Οι διαστάσεις των ελαστικών μπορεί να είναι περίπλοκες, όμως υπάρχει ένας εύκολος δρόμος για να δεις το μέγεθος των τωρινών σου ελαστικών.
Δες το πλαϊνό τοίχωμα (sidewall) – οι αριθμοί εκεί δείχνουν το μέγεθος του (συνήθως αναγράφεται η εξωτερική διάμετρος και το πλάτος).

Εικόνα 1: Τυπικό λάστιχο ποδηλάτου βουνού: Ο αριθμός 2.2 συμβολίζει πλάτος 2.2″ ενώ ο αριθμός 27.5″ αναφέρεται στην εξωτερική διάμετρο.

Εικόνα 2: Τυπικό λάστιχο ποδηλάτου δρόμου: 700x32c δηλώνει πως το ελαστικό έχει εξωτερική διάμετρο 700mm και πλάτος 32mm
Το βέβαιο είναι πως εάν το νέο λάστιχο ποδηλάτου που θα επιλέξεις έχει το ίδιο «σετ» αριθμών με το αντίστοιχο «σετ» του παλιού σου, τότε ταιριάζει.
Τυπικό μέγεθος λάστιχου που μπορεί να δεις εάν έχεις ποδήλατο βουνού:
29 x 2.3 δείχνει ένα λάστιχο με 29” εξωτερική διάμετρο και 2.3” πλάτος.
Ένα μέγεθος ελαστικού που μπορεί να δείτε σε ένα ποδήλατο δρόμου:
Το 700x25c δείχνει ένα ελαστικό με εξωτερική διάμετρο 700 mm και πλάτος 25 mm.
Ένας τρίτος τύπος μεγέθους ελαστικού μπορεί να εμφανιστεί είτε σε ελαστικό βουνού είτε σε ελαστικό δρόμου:
25-622 είναι ο τρόπος του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO) για την αναγνώριση του ελαστικού 700x25c στο παραπάνω παράδειγμα. Αυτό το σύστημα δηλώνει την εσωτερική διάμετρο ελαστικού 622 mm, αντί για την εξωτερική διάμετρο ελαστικού 700 mm, επειδή ένα βασικό μέλημα είναι να διασφαλιστεί ότι το μέγεθος του τροχού (εξωτερική διάμετρος) και η εσωτερική διάμετρος του ελαστικού ευθυγραμμίζονται μεταξύ τους.
Παρόλο που οι αριθμοί ISO αρχίζουν να εμφανίζονται στα ελαστικά, δεν αναφέρονται συνήθως αλλού. Επομένως, χρειάζεται μόνο να δώσετε προσοχή σε έναν αριθμό ISO εάν είναι ο μόνος αριθμός μεγέθους με τον οποίο πρέπει να εργαστείτε.
Λάστιχα Ποδηλάτου: Επιλογή Φάρδους

Εικόνα 3: Πέλματα Ελαστικών Ποδηλάτου
Ενώ η διάμετρος του ελαστικού θα πρέπει να ταιριάζει ακριβώς, έχετε την επιλογή να βάλετε ένα ελαστικό με μια μικρή διακύμανση στο πλάτος. Μερικοί αναβάτες επιλέγουν φαρδύτερα ελαστικά, για παράδειγμα, για να τους προσφέρουν περισσότερη πρόσφυση και κάπως πιο άνετη οδήγηση. Ωστόσο, πράγματα όπως το μέγεθος του χείλους, το μέγεθος του πιρουνιού και οι ανοχές του πλαισίου κάνουν τα πράγματα δύσκολα εδώ, επομένως, μιλήστε σε ένα κατάστημα ποδηλάτων πριν το δοκιμάσετε.
Ελαστικά «Fat» και Ελαστικά «plus»: Τα ποδήλατα με «Fat» λάστιχα είναι αυτά που βλέπετε με προφανώς γιγαντιαία ελαστικά. Λειτουργούν καλά στο χιόνι ή την άμμο και προσφέρουν μια άνετη, βολική βόλτα όπου κι αν πάνε. Ωστόσο, ισχύει ο ίδιος κανόνας για το μέγεθος: Ταιριάξτε ό,τι υπάρχει στο πλευρικό τοίχωμα (sidewall) των σημερινών ελαστικών σας τόσο σε διάμετρο όσο και σε πλάτος, το οποίο μπορεί να είναι 4″ ή περισσότερο σε ένα ποδήλατο με «Fat» λάστιχο. Ένα λάστιχο «Plus» μπορεί να είναι 3″ ή περισσότερο.
Τυπικά μεγέθη ελαστικών: Τα παραδείγματα μεγεθών παρακάτω σας δίνουν έναν πρόχειρο οδηγό για τα μεγέθη ελαστικών σε διαφορετικούς τύπους ποδηλάτων σήμερα. (Όμως, εφόσον το μέγεθος του ελαστικού αντικατάστασης ταιριάζει με το αρχικό σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το στυλ του ποδηλάτου που μπορεί να έχετε).
Ελαστικά ποδηλάτων βουνού – Mountain Bike: Οι εξωτερικές διάμετροι των ελαστικών μπορεί να είναι 26″, 27,5″ ή 29″, τα πλάτη κυμαίνονται από 1,9″ έως σχεδόν 5″. Μερικά παραδείγματα:
- Ποδήλατα cross-country: πλάτος 1,9″ έως 2,3″.
- Ποδήλατα Trail and All Mountain: πλάτος 2,3″ έως 2,5″.
- Ποδήλατα Downhill: πλάτος έως 2,5″
Ελαστικά ποδηλάτων δρόμου: Τα περισσότερα ποδήλατα δρόμου έχουν εξωτερική διάμετρο 700 mm, με πλάτη που ξεκινούν από 23 mm. Τα περισσότερα πλάτη ελαστικών δρόμου είναι μικρότερα από 30 mm, αλλά μπορείτε επίσης να βρείτε ελαστικά πλάτους 45 mm σε ποδήλατα που προορίζονται για χωματόδρομους (gravel roads).
Παιδικά λάστιχα ποδηλάτων: Οι τυπικές διάμετροι είναι 20″ και 24″, αν και βλέπετε επίσης μεγέθη τροχών κάτω από 20″ για πολύ μικρά παιδικά μοντέλα. Τα πλάτη ποικίλλουν επίσης πολύ.
Σε περίπτωση αμφιβολίας σχετικά με τις επιλογές ελαστικών, μπορείτε να μας ρωτήσετε: Όχι μόνο ένα καλό κατάστημα ποδηλάτων μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις σας σχετικά με το μέγεθος των ελαστικών του ποδηλάτου σας, αλλά μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει για όλες τις επιλογές αναβάθμισής σας και να παραγγείλετε ειδικά ένα ελαστικό που να ταιριάζει ακριβείς ανάγκες. Είναι επίσης συνετό να ρωτάτε για την κατάσταση των ελαστικών σας κάθε φορά που φέρνετε το ποδήλατό σας για ρύθμιση. Το κατάστημα μας διαθέτει ετοιμοπαράδοτα περισσότερα από 500 ελαστικά τα οποία μπορείτε να δείτε live.
Πώς να αποκτήσετε τον σωστό τύπο ελαστικού ποδηλάτου ως προς το πέλμα (Tread).

Εικόνα 4: Είδος Πελμάτων Ελαστικών
Το να αποκτήσετε τα σωστά ελαστικά για το στυλ οδήγησης σας ουσιαστικά σημαίνει να αποκτήσετε ένα σχέδιο πέλματος που λειτουργεί για εσάς. Στα ελαστικά ποδηλάτου βουνού, το πέλμα αποτελείται από μια μεγάλη ποικιλία σχεδίων. Στα ποδήλατα δρόμου, το σχέδιο του πέλματος κυμαίνεται από slick έως πιο grooved (βαθύ πέλμα).
Παρακάτω γίνεται μια σύντομη αναφορά των τύπων πέλματος. Ωστόσο, η μετάφραση όλων αυτών στον τύπο ελαστικού που χρειάζεστε είναι λιγότερο απλή. Η προβλεπόμενη χρήση ενός ελαστικού (βέλτιστη χρήση) είναι μια καλή ένδειξη. Μπορείτε επίσης να δείτε τους ιστότοπους των κατασκευαστών ελαστικών, πολλοί από τους οποίους εξηγούν λεπτομερώς τα σχέδια του πέλματός τους. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μπορείτε να απευθυνθείτε στο εξειδικευμένο service του καταστήματος μας στο τηλέφωνο 22940 91484.
Τύποι ελαστικών Knobby mountain bike:
- Τα λάστιχα με μικρά και closely spaced knobs είναι κατάλληλα για ομαλά, στεγνά μονοπάτια.
- Τα knobs με μεγάλη απόσταση βελτιώνουν τον χειρισμό τόσο σε συνθήκες λασπώματος όσο και σε συνθήκες light dirt.

Εικόνα 5: Ελαστικά Ποδηλάτου Road – Trekking
- Το Siping(ένα μοτίβο από μικροσκοπικές σχισμές) βοηθά στην πρόσφυση σε τεχνικό έδαφος όπως ρίζες και βράχια.
- Μικρά, ομοιόμορφα knobs βοηθούν στις στροφές στη σκληρή συσκευασία.
Τύποι ελαστικών ποδηλάτου δρόμου:
Slick ελαστικά ποδηλάτου: Διαθέτουν μοτίβο πέλματος για ανεμπόδιστη ταχύτητα κύλισης σε λείες επιφάνειες όπως η άσφαλτος.
Ελαστικά ποδηλάτου semi-slick: Κατασκευασμένα για κυρίως λείες επιφάνειες και για οδήγηση εκτός δρόμου, διαθέτουν ένα ομαλό κέντρο για γρήγορη κύλιση, μαζί με επιθετικά πλαϊνά πέλματα που βοηθούν στις στροφές.
Ελαστικά ποδηλάτου αντίστροφου πέλματος – Inverted tread tires: Σχεδιασμένα επίσης για οδήγηση σε ανώμαλη επιφάνεια, προσφέρουν συμβιβασμό μεταξύ της ταχύτητας κύλισης σε λείες επιφάνειες και της πρόσφυσης σε όχι και τόσο λείες επιφάνειες.

Εικόνα 6: Κατεύθυνση Ελαστικών Ποδηλάτου
Κατεύθυνση πέλματος: Τα περισσότερα σχέδια πέλματος ελαστικών είναι directional (κατευθυντικά), που σημαίνει ότι είναι δυνατό να τα τοποθετήσετε προς τα πίσω και να θέσετε σε κίνδυνο την απόδοση. Ωστόσο, οι πληροφορίες κατεύθυνσης θα βρίσκονται στο πλευρικό τοίχωμα του ελαστικού, επομένως ελέγξτε εκεί πριν τοποθετήσετε οποιοδήποτε ελαστικό.
Πέλματα ελαστικών μπροστινών και πίσω τροχών: Πολλά ελαστικά είναι ειδικά για τους μπροστινούς ή τους πίσω τροχούς, οπότε βεβαιωθείτε ότι η αντικατάστασή σας ταιριάζει επίσης.
Πώς να αποκτήσετε το σωστό μέγεθος αεροθαλάμου και βαλβίδας για το ποδήλατο;

Εικόνα 7: Αεροθάλαμοι Ποδηλάτου
Το μέγεθος της σαμπρέλας ποδηλάτου αντικατοπτρίζει ουσιαστικά το μέγεθος του ελαστικού ποδηλάτου με μία εξαίρεση: Οι σαμπρέλες, επειδή μπορούν να τεντώσουν, αναφέρουν ένα εύρος φάρδους: 27,5 x 1,9-2,3″, για παράδειγμα. Επομένως, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι το εύρος φάρδους που αναγράφει η σαμπρέλα ταυτίζεται με το μέγεθος των ελαστικών του ποδηλάτου.
Τύποι βαλβίδων αεροθαλάμων ποδηλάτου: Οι βαλβίδες στους αεροθαλάμου του ποδηλάτου είναι είτε “Presta” ή “Schrader”. Η τρύπα στο χείλος του στεφανιού του ποδηλάτου σας πρέπει να ταιριάζει με τον τύπο της βαλβίδας σας, ώστε να είστε σίγουροι ότι ο τύπος βαλβίδας του σωλήνα του ποδηλάτου σας ταιριάζει και με το παλιό σας ελαστικό.

Εικόνα 8: Είδος Βαλβίδων Αεροθαλάμων
Οι βαλβίδες Presta είναι στενές και συχνά έχουν ένα μικροσκοπικό παξιμάδι για να τις σφραγίζει και να τις ανοίγει. Εμφανίζονται συνήθως σε ποδήλατα δρόμου. Θα χωρέσουν σε οποιοδήποτε χείλος, αλλά θα πρέπει να τα χρησιμοποιείς σε ένα χείλος Schrader μόνο εάν εγκαταστήσεις έναν προσαρμογέα για τη συρρίκνωση της οπής — διαφορετικά διατρέχεις τον κίνδυνο να τραβηχτεί το στέλεχος της βαλβίδας από τον αεροθάλαμο.
Οι βαλβίδες Schrader είναι πιο φαρδιές από τις Prestas, με βαλβίδα (και ξεχωριστό καπάκι βαλβίδας) όπως αυτές στα ελαστικά αυτοκινήτου. Τα περισσότερα ποδήλατα βουνού έχουν βαλβίδες Schrader. Οι βαλβίδες Schrader είναι πολύ φαρδιές για να χωρέσουν στις ζάντες Presta.
Άλλες επιλογές ελαστικών ποδηλάτου
Ελαστικά ποδηλάτου χωρίς αεροθάλαμο – Tubeless: Αυτά είναι ελαστικά ποδηλάτου που τα σφραγίζεις με υγρό απευθείας στο χείλος και είναι φουσκωμένα — δεν απαιτούνται αεροθάλαμοι. Εάν διαθέτετε ελαστικά με αεροθαλάμους τώρα, η μετάβαση σε tubeless θα προσφέρει σημαντική αναβάθμιση της απόδοσης. Τα Tubeless σας επιτρέπουν να τρέχετε με χαμηλότερες πιέσεις ελαστικών – έως και 20 psi (λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα) – για καλύτερη πρόσφυση και πιο ομαλή οδήγηση. Σας απαλλάσσουν επίσης από τα «σκασίματα» που μερικές φορές προκύπτουν όταν ένας αεροθάλαμος πιέζεται.
Η διαδικασία εγκατάστασης Tubeless μπορεί να είναι λίγο περίπλοκη, όπως και η επιδιόρθωση ενός Tubeless. Η διαδικασία μετατροπής απαιτεί να έχετε ελαστικά και ζάντες Tubeless ready ή σε kit μετατροπής Tubeless.
Ανθεκτικά στα τρυπήματα ελαστικά ποδηλάτου – Anti Puncture: Εάν χρησιμοποιείς πολύ το ποδήλατο στην καθημερινή ζωή ή απλά δεν θες να αλλάζεις λάστιχα, η επένδυση σε αυτόν τον πιο ακριβό (και βαρύτερο) τύπο ελαστικού είναι λογική. Η αντίσταση στη διάτρηση συμβαίνει από τις πιο σκληρές ενώσεις (όπως το Kevlar®) και τα παχύτερα ελαστικά συνολικά.

Εικόνα 9: Anti – Puncture Ελαστικά Ποδήλατα
Διπλωτά ελαστικά ποδηλάτου: Τα περισσότερα ελαστικά που βλέπεις με μια συρμάτινη κλωστή (η άκρη του ελαστικού που συγκρατεί το ελαστικό στη στεφάνη). Αντίθετα, αυτά τα ελαστικά είναι συχνά από Kevlar®. Ένας μεγάλος λόγος για να αποκτήσεις ένα αναδιπλούμενο ελαστικό είναι να εξοικονομήσεις βάρος. Επειδή μπορεί να διπλωθεί, η αποθήκευση και η μεταφορά του ελαστικού είναι επίσης εύκολη. Διαθέσιμα τόσο για ποδήλατα βουνού όσο και για ποδήλατα δρόμου, τα αναδιπλούμενα ελαστικά είναι συνήθως πιο ακριβά από τα τυπικά ελαστικά.

Εικόνα 10: Ελαστικά Ποδηλάτου
Ελαστικά ποδηλάτου με καρφιά: Αν οδηγείτε το χειμώνα, αυτά τα ελαστικά αξίζουν την προσοχή σας. Τα ελαστικά αυτά έχουν καρφιά από χάλυβα ή αλουμίνιο που παρέχουν πρόσφυση για οδήγηση σε χιονισμένες ή παγωμένες επιφάνειες.
Προηγμένη σύνθεση καουτσούκ στα ελαστικά ποδηλάτων: Τα περισσότερα ελαστικά χρησιμοποιούν κυρίως έναν τύπο καουτσούκ. Το μαλακό, κολλώδες καουτσούκ είναι πιο συγκρατημένο, ενώ το σκληρό καουτσούκ είναι πιο ανθεκτικό. Ορισμένα ελαστικά διαθέτουν καουτσούκ διπλής σύνθεσης για να συνδυάζουν αυτά τα χαρακτηριστικά και να προσφέρουν εξαιρετική ταχύτητα, μαζί με καλύτερη πρόσφυση στις στροφές.
Περίβλημα αριθμού νημάτων ελαστικών ποδηλάτου (TPI): TPI (αριθμός νημάτων ανά ίντσα) στο περίβλημα του ελαστικού – το δομικό στρώμα κάτω από το εξωτερικό στρώμα από καουτσούκ στα ελαστικά σας – είναι ανάλογο με τον αριθμό νημάτων σε φύλλα, καθώς οι υψηλότεροι αριθμοί νημάτων δείχνουν μεγαλύτερη ποιότητα (και κόστος). Αυτό έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στα ελαστικά δρόμου, όπου η πίεση των ελαστικών είναι υψηλότερη. Ο αριθμός νημάτων είναι συνήθως από 60 TPI έως 320 TPI σε ελαστικά υψηλής απόδοσης.
Πηγή: https://www.rei.com/learn/expert-advice/bike-tires.html
Παρόμοια Άρθρα: https://damianbikes.gr/epilegontas-elastika-podilato/
Προϊόντα Ελαστικών: https://damianbikes.gr/product-category/antallaktika/elastika/
Προϊόντα Αεροθαλάμων: https://damianbikes.gr/product-category/antallaktika/aerothalamoi/
Damianbikes.gr – Service: https://damianbikes.gr/online_service/
Trekking Ποδήλατο: Απαραίτητο για Κάθε Αναβάτη
Αν αυτό που ψάχνεις είναι περιπέτεια και ευελιξία, τότε πρέπει να επιλέξεις ένα Trekking Ποδήλατο για τις βόλτες σου.
Περίληψη για το Trekking Ποδήλατο
Με ένα Trekking Ποδήλατο, μπορείς να εξερευνήσεις όλα τα μονοπάτια, τους δρόμους και παράλληλα να μεταφέρεις τον απαραίτητο εξοπλισμό σου για τις ώρες ή ακόμα και μέρες ταξιδιού. Φυσικά για να απολαύσεις μια ποδηλατάδα στην εξοχή δεν είναι απαραίτητο το Trekking Ποδήλατο αλλά αν έχεις ήδη ένα ή ετοιμάζεσαι να αγοράσεις, σίγουρα καταλαβαίνεις τι εννοώ.
Διαλέγοντας ένα ποδήλατο αυτής της κατηγορίας, τα κριτήρια επιλογής σου πρέπει να είναι η άνεση, η ανθεκτικότητα και η στιβαρότητα της κατασκευής. Τέτοια ποδήλατα δεν προορίζονται για να πετύχεις την μέγιστη ταχύτητα ούτε το κριτήριο για την κατασκευή τους είναι το βάρος τους.
Στο παρόν άρθρο ακολουθεί μια λεπτομερής περιγραφή όλων των χαρακτηριστικών της οικογένειας των Trekking Ποδηλάτων. Βασικά χαρακτηριστικά, γεωμετρία, σκοπός χρήσης, αξιόπιστες αντιπροσωπίες και λίγες συμβουλές στο τέλος από το Damianbikes.gr.
Τα Βασικά
Τι είναι ένα Trekking Ποδήλατο; Ας γνωρίσουμε την κατηγορία αυτή αναφέροντας κάποια βασικά χαρακτηριστικά.
Αρχικά, ως προς τη μορφολογία του, το ποδήλατο αυτό έχει μεγάλους τροχούς και αναπαυτική θέση οδήγησης. Συνήθως έχει πολλές ταχύτητες και φέρει μονή ανάρτηση στο μπροστινό μέρος. Ένα Trekking Ποδήλατο είναι κατάλληλο για βόλτες σε δρόμο και ήπιους χωματόδρομους. Ωστόσο είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ως ποδήλατο «πασπαρτού» δεν θα έχει τις ίδιες επιδόσεις με ένα ποδήλατο δρόμου στην άσφαλτο, ούτε με ένα MTB στο βουνό. Μπορεί όμως να κινηθεί και στα δύο και να καλύψει ικανοποιητικά τον μέσο χρήστη.
Εφόσον έχουμε ξεκαθαρίσει πλέον αυτή την κατηγορία ποδηλάτων, ας προχωρήσουμε στους λόγους που λέγαμε πριν.
Λόγος Νο1: Για να εξερευνήσεις τον κόσμο
Με ένα Trekking Ποδήλατο, ένα ισχυρό σετ τροχών, μια σχάρα και ένα καλάθι μπορείτε να πάτε οπουδήποτε. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ταξιδέψετε σε μεγάλες αποστάσεις παρά με ποδήλατο. Η διαδρομή θα είναι αρκετά αργή για να μπορείτε να απολαύσετε κάθε θέαμα, ήχο και μυρωδιά, αλλά και αρκετά γρήγορη για να διανύσετε πολλά χιλιόμετρα καθημερινά.
Λόγος Νο2: Είναι ανθεκτικά
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα καλοδιατηρημένο Trekking Ποδήλατο από αλουμίνιο, τιτάνιο ή σίδηρο υψηλής αντοχής διαθέτει μεγάλη διάρκεια ζωής.
Το τιτάνιο έχει τη φήμη του ως εξωτικό υλικό λόγω, εν μέρει, του υψηλού κόστους του μετάλλου. Είναι επίσης πιο δύσκολο να το κατεργαστεί κανείς, σε σχέση με το χάλυβα, απαιτώντας εξειδικευμένα εργαλεία και συνθήκες συγκόλλησης, που όλα προσθέτουν στο κόστος του τελικού προϊόντος. Παρ’ όλο που ο χάλυβας μειονεκτεί στο βάρος, είναι ως προς το οικονομικό μια πιο προσιτή λύση.
Το μόνο σίγουρο είναι πως και τα δύο υλικά μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες σας.
Λόγος Νο3: Είναι πρακτικά
Η άνετη θέση οδήγησης είναι ιδανική για μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων. Επίσης, οι ικανότητες μεταφοράς φορτίου που διαθέτει το Trekking Ποδήλατο δίνει την δυνατότητα να το χρησιμοποιήσετε σε καθημερινή βάση και για τα ψώνια της εβδομάδας σας.
Λόγος Νο4: Είναι ευέλικτα
Αν και δεν έχουν σχεδιαστεί για σκληρό off-road, τα περισσότερα ποδήλατα αυτής της κατηγορίας θα αντιμετωπίσουν πολύ καλά τις ανώμαλες επιφάνειες του δρόμου, τις λακκούβες, τα ρυμουλκά, τα χαλίκια κ.α. Τα φαρδιά ελαστικά με βαθιά πέλματα το συγκρατούν καλά και είναι ανθεκτικά στη διάτρηση.
Λόγος Νο5: Χρήση 365 ημερών
Το Trekking Ποδήλατο συνίσταται για ημέρες με καλοκαιρία, αλλά μπορεί να ανταπεξέλθει εξίσου καλά και σε βροχερές μέρες. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και τους χειμερινούς μήνες θα μπορούσατε να οδηγήσετε σε ολισθηρά και λασπωμένα οδοστρώματα με ασφάλεια.
Έτσι λοιπόν κάναμε μια γρήγορη ανασκόπηση στα ποδήλατα αυτά.
Τώρα, θα αναπτύξουμε την κατηγορία με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, για τους αναγνώστες μας που θέλουν να μάθουν περισσότερα.
Τροχοί για Trekking Ποδήλατα
Όταν σκέφτεσαι τους τροχούς του ποδηλάτου σου, οι παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι οι εξής:
- Αριθμός Ακτίνων: Τα Trekking Ποδήλατα προορίζονται τόσο για μια απλή βόλτα, όσο και για εκδρομή. Στην δεύτερη περίπτωση λοιπόν, που το ποδήλατο πρέπει να μεταφέρει και το επιπλέον βάρος του εξοπλισμού σου (τσάντες, φαγητό, σκηνή κλπ) σημαίνει ότι η αντοχή των τροχών σου θα παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Κατά γενικό κανόνα περισσότερες ακτίνες αντέχουν και μεγαλύτερο βάρος, όποτε οι τροχοί που θα επιλέξεις καλό θα είναι να έχουν τουλάχιστον 32 ακτίνες.
- Μέγεθος Τροχού: Το μέγεθος του τροχού για αυτά τα ποδήλατα είναι 700c.
Ελαστικά για Trekking Ποδήλατα
Στην επιλογή των ελαστικών του ποδηλάτου σου πρέπει να σκεφτείς:
- Αντίσταση σε Διάτρηση: Σε όλους μας έχει τύχει να “σκάσει ένα λάστιχο” όπως λέμε. Στην πραγματικότητα όμως δεν σκάει το λάστιχο αλλά ο αεροθάλαμος εντός αυτού. Παρά ταύτα, για την προστασία του αεροθαλάμου έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα του ελαστικού και η αντίσταση του σε διάτρηση. Πολλά λοιπόν ελαστικά διαθέτουν πλέον, ειδική προστασία, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν ο αναβάτης κάνει πολλά χιλιόμετρα.
- Πέλμα Ελαστικού: Επειδή συνήθως τα Trekking Ποδήλατα κινούνται στην άσφαλτο και πιο σπάνια σε ελαφρύ χωματόδρομο, η ύπαρξη ελαφρού πέλματος στο ελαστικό είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες πρόσφυσης με το έδαφος.
- Φάρδος Ελαστικού: Το φάρδος του ελαστικού σε γενικές γραμμές είναι καλό να είναι μεγαλύτερο των 35mm (βλ. 700×35, 700×38, 700×40 κλπ). Μπορεί αρχικά στους ποδηλάτες που έχουν συνηθίσει σε ποδήλατα Road (Κούρσες) να φαίνεται φαρδύ όμως προσφέρει άνετη και ξεκούραστη διαδρομή.
Για να βρείτε το δικό σας Trekking Ποδήλατο μπορείτε να κάνετε κλικ:
Πηγές
Με εκτίμηση,
Η ομάδα του Damianbikes.gr
Επισκευή – Service Ποδηλάτου: Τι Πρέπει να Κάνω;
Όλοι μας έστω και μια φορά στην ζωή μας, έχει χρειαστεί να επισκευάσουμε ένα ποδήλατο δικό μας ή έστω κάποιου δικού μας ανθρώπου. Τι γίνεται λοιπόν στην περίπτωση που θέλουμε να επισκευάσουμε το ποδήλατο μας;
Αρχικά, το μεγαλύτερο ποσοστό αναβατών (ποδηλάτου, μηχανής, αυτοκινήτου κλπ) επισκευάζει το ποδήλατο του μόνο όταν πάθει κάποια ζημιά. Αυτό ονομάζεται επιδιορθωτική συντήρηση και δυστυχώς έχει δύο μεγάλα μειονεκτήματα:
- Αφήνουμε την συσσώρευση μικρών επιμέρους βλαβών, να εξαπλωθούν έως ότου να οδηγηθούμε σε μια μεγάλη ενιαία βλάβη η οποία και θα επιφέρει μεγάλο και ακριβό service
- Ρισκάρουμε την ασφάλεια μας.
Για τα δύο ανωτέρω μειονεκτήματα θα κάνουμε ένα σύντομο παράδειγμα για το καθένα:
Παράδειγμα Νο1: Μικρές επιμέρους βλάβες αποτελούν ο ελαφρώς μη ευθυγραμμισμένος οπίσθιος τροχός όπως επίσης και το μη ευθυγραμμισμένο οπίσθιο ντεραγιέ λόγω κάποιας πτώσης. Το αποτέλεσμα; Κατά την προσπάθεια της μετατόπισης της αλυσίδας στο μεγαλύτερο (σε διάμετρο) οπίσθιο γρανάζι – 1η ταχύτητα συνήθως το ντεραγιέ μπλέκεται στον τροχό και καταστρέφεται ο τροχός, το ντεραγιέ, η αλυσίδα κλπ.
Παράδειγμα Νο2: Το ποδήλατο είναι παρατημένο για μια μεγάλη χρονική περίοδο (πχ χειμώνα) και πάμε να το χρησιμοποιήσουμε. Με μια πρώτη ματιά δεν φαίνεται να έχει κάποιο πρόβλημα. Όμως η σκουριά των συρματόσχοινων ή το χαλάρωμα το κοχλιών – περικοχλίων (παξιμάδια) οδηγεί στο να αστοχήσει κάποιο υλικό από τα ανωτέρω και να τραυματιστούμε.
Η συμβουλή μας; Πρόληψη!
Από το 1980 επισκευάζουμε ποδήλατα στην Νέα Μάκρη, Αττικής. Για να καταλάβετε (για όσους είναι νεότεροι), τότε δεν υπήρχαν Mountain Bikes…. οπότε λοιπόν και τα τόσα χρόνια εμπειρίας μας, μας έχουν προσφέρει πολλά μαθήματα τα οποία οφείλουμε να μοιραστούμε μαζί σας.
Έτσι λοιπόν στην συνέχεια δίνουμε τις συμβουλές μας σχετικά με το πως πρέπει να φροντίζετε το ποδήλατο αλλά και τον εαυτό σας.
Βήμα 1: Επίσκεψη στο συνεργείο 1 φορά ανά 6 μήνες. Οποιοδήποτε συνεργείο και αν επισκεφθείτε κοντά σας και ζητήσετε ένα μικρό service / small tune up / μάζεμα του ποδηλάτου σας, μπορεί να το αναλάβει.
Αυτό θα περιλαμβάνει έλεγχο της πίεσης και της κατάστασης των ελαστικών. Λίπανση εφόσον χρειάζεται σε όλα τα κινούμενα μέρη. Ρύθμιση και αντικατάσταση (αν απαιτείται) συρματόσχοινων σε φρένα και ταχύτητες, καθώς επίσης και μια ευθυγράμμιση στους τροχούς. Τέλος, σύσφιξη σε παξιμάδια και σημεία σύνδεσης.
Βήμα 2: Επίσκεψη στο συνεργείο μετά από κάποια πτώση ή ατύχημα.
Όσο και αν σας φαίνεται “εντάξει” το ποδήλατο σας, πρέπει να το δει κάποιος πιο έμπειρος από εσάς. Αποφύγετε να κάνετε διάγνωση, δεν υπάρχει λόγος. Ούτε θα έχει κάποιο ιδιαίτερο κόστος η επίσκεψη στο συνεργείο. Προστατέψτε τον εαυτό σας.
Βήμα 3: Μεγάλο Service. Όταν έρθει η ώρα του μεγάλου service είναι και η στιγμή που θα δείτε το ποδήλατο σας να ξαναγίνεται καινούριο. Εδώ περιλαμβάνονται πλέον και αλλαγές ελαστικών με τοποθέτηση καινούργιων, πιθανών κάποια αναβάθμιση στο σύστημα φρένων ή ταχυτήτων όπως επίσης και μια καινούργια σέλα (καθώς η παλιά είτε θα χάλασε είτε θα είναι άβολη).
Οποιαδήποτε απορία και αν έχετε μπορείτε να μας καλέσετε στο 22940 – 91484 κατά τις ώρες λειτουργίας του καταστήματος.
Επίσης μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στην ηλεκτρονική μας πλατφόρμα: https://damianbikes.gr/online_service/
Με εκτίμηση,
Η ομάδα του Damianbikes.gr
5 Συμβουλές για την Σέλα του Ποδηλάτου σου
Η ποδηλασία χωρίς την ύπαρξη πόνων εξαιτίας της σέλας αποτελεί πολλές φορές “προνόμιο” για το οποίο λίγοι τελικά αποφασίζουν να δώσουν λύση.
Πως να επιλέξω σέλα για το ποδήλατο μου; Λίγο ή πολύ όλους τους ποδηλάτες αλλά και τα καταστήματα ποδηλάτων έχει απασχολήσει για πολλά έτη. Ανεξάρτητα του αν έχεις ποδήλατο βουνού, πόλης ή δρόμου, θες να απολαύσεις την βόλτα σου και την προπόνηση σου σε κάθε περίπτωση χωρίς να σκέφτεσαι τι γίνεται “πίσω σου”. Ακολουθούν λοιπόν 5 βασικές συμβουλές για το πως να επιλέξεις σέλα στο ποδήλατο σου.
Συμβουλή Νο1: Βρες την σέλα με το σωστό σχήμα για εσένα.
Επειδή ακριβώς ο κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός, γι΄ αυτό και υπάρχουν πολλές διαφορετικές σέλες έτσι ώστε ο καθένας να βρει αυτό που πρέπει. Συνήθως οι γυναικείες σέλες είναι λίγο πιο φαρδιές προκειμένου να είναι αναπαυτικές.
Βέβαια το σχήμα της σέλας έχει να κάνει και με τον τύπο της ποδηλασίας που κάνεις. Είναι διαφορετικό για τον αναβάτη που κάνει downhill, τον αναβάτη που κάνει MTB (Mountain Bike) και αυτόν που έχει κούρσα και κάνει πολύωρες διαδρομές. Οπότε αρχικά βρες αυτήν που σου ταιριάζει με βάση το είδος της ποδηλασίας που ασκείς
Συμβουλή Νο2: Πρέπει να λάβεις υπόψη την θέση σου και την ελαστικότητα σου.
Τι ελαστικότητα έχεις λοιπόν; Για να καταλάβει κάτσε στο έδαφος με τα πόδια σου τεντωμένα μπροστά και προσπάθησε να ακουμπήσεις τις μύτες των δακτύλων του ποδιού σου. Φτάνεις; Αν ναι, τότε έχεις αρκετή ελαστικότητα. Αν σε δυσκολεύει ακόμη και το να “γύρεις” εμπρός τότε δεν έχεις καθόλου ελαστικότητα. Οι υπόλοιπες καταστάσεις είναι ενδιάμεσες.
Γενικά παρατηρείται ότι οι αναβάτες που δεν έχουν καλή ελαστικότητα τείνουν να “κουνιούνται” πάνω στην σέλα τους, προκειμένου να βολευτούν. Σε αυτήν την περίπτωση, να προτιμήσεις μια φαρδύτερη σέλα. Ένας αναβάτης με μέτρια ελαστικότητα συνήθως κάθεται καλύτερα σε μια ίσια σέλα ενώ ένας αναβάτης με πολύ καλή ελαστικότητα προτιμάει μια σέλα κυρτή (curved) στο πίσω μέρος.
Ο άλλος παράγοντας για να επιλέξεις την σέλα σου είναι ο τρόπος που προτιμάς να κάθεσαι. Εάν για παράδειγμα σου αρέσει η πιο όρθια στάση ή η πιο αεροδυναμική. Όσο πιο μπροστά γέρνει το σώμα, τόσο αυξάνεται η πίεση στην ευαίσθητη περιοχή. Σε αυτό το σημείο χρειάζεται προσοχή να μην προκληθεί πόνος, μελάνιασμα κλπ.
Συμβουλή Νο3: Μέτρηση των ισχιακών οστών.
Οι σέλες παράγονται σε διάφορες διαστάσεις και κυρίως υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο φάρδος. Εάν έχεις προσδιορίσει τις παραπάνω παραμέτρους τότε είσαι πλέον πολύ κοντά στο να βρεις την σέλα που σου ταιριάζει. Μετρώντας την απόσταση των ισχιακών οστών μπορείς εύκολα να προσδιορίσεις το φάρδος της σέλας που είναι κατάλληλο για εσένα. Εάν έχεις την δυνατότητα μπορείς να μας επισκεφθείς κατά τις ώρες λειτουργίας και να σε συμβουλέψουμε. Διαφορετικά παραθέτουμε τον πίνακα που ακολουθεί για να σε διευκολύνει.
Συμβουλή Νο4: Βάλε την σέλα του ποδηλάτου σου στο κατάλληλο ύψος.
Τώρα που έχουμε προσδιορίσει όλες τις παραμέτρους σχετικά με την σέλα, μπορούμε να προχωρήσουμε στο παλουκόσελο ή αλλιώς ντίζα σέλας.
Τί ύψος λοιπόν; Ο καθορισμός του ύψους της σέλας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους οι οποίοι δίνουν διαφορετικό ποσοστό ακρίβειας. Για το ευρύτερο κοινό το ύψος της σέλας πρέπει να είναι τέτοιο ώστε όταν καθόμαστε πάνω στο ποδήλατο, τοποθετώντας τα πόδια μας στα πετάλια κατά την μέγιστη έκταση του ποδιού στο κατώτατο σημείο της περιστροφής του δισκοβραχίονα, το πόδι μας να είναι τεντωμένο. Τώρα, για τους πιο απαιτητικούς αναβάτες, υπάρχει το bikefitting το οποίο είναι μια ακριβής μέθοδος για τον προσδιορισμό του κατάλληλου ύψους της σέλας.
Προσοχή στο σημείο αυτό, σε περίπτωση που κάποιος αναβάτης πάσχει από κάποιου είδους πάθηση στα γόνατα, στην μέση πρέπει να συμβουλευθεί αρχικά τον ορθοπεδικό του ή κάποιον αθλίατρο. Κανένα κατάστημα ποδηλάτων, κανένας “παλιός πρωταθλητής” κλπ δεν μπορεί να ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνετε.
Συμβουλή Νο5: Θέση σέλας (κλίση).
Σιγουρέψου ότι η σέλα σου είναι ευθεία όσον αφορά την κλίση της. Μεγάλες αποκλίσεις είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω είναι πιθανόν να δημιουργήσουν ενοχλήσεις στην ευαίσθητη περιοχή. Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση στα χέρια, την μέση και τον αυχένα. Αφού λοιπόν την βάλετε με τον ορθό τρόπο μετά μπορεί κατά διαστήματα και όσο συνηθίζετε το ποδήλατο να χρειαστούν κάποιες ρυθμίσεις. Σε αυτό το σημείο να είστε προσεκτικοί κάνοντας μικρές ρυθμίσεις οι οποίες δεν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό όλες τις ανωτέρω παραμέτρους.
Πηγή Άρθρου: Ride Shimano Magazine.com, Cycling Weekly.com, Damianbikes.gr
Ελαστικά για το Ποδήλατο μου: Πως να τα Επιλέξω;
Η επιλογή για τα κατάλληλα Ελαστικά για το ποδήλατο κάθε αναβάτη δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχουν διάφορες επιλογές ανάλογα με τις επιθυμίες, την χρήση και την εμφάνιση που αρέσει στον καθένα.
Εισαγωγή στα Ελαστικά Ποδηλάτων
Ένας τυπικός αναβάτης που πρόκειται να κάνει διαδρομές σε βουνά ή χωμάτινους δρόμους σίγουρα θα πρέπει να προσέξει την επιλογή του ένα φαρδύ ελαστικό διάστασης μεγαλύτερης του 2.20″. Αντίθετα, ένας ποδηλάτης δρόμου ο οποίος αυτό που ζητά είναι ταχύτητα και αεροδυναμική, χρειάζεται ένα ελαφρύ, υψηλής πίεσης ελαστικό όπως για παράδειγμα 700x25c.
Αρχικά, ας κάνουμε μια γρήγορη παρένθεση που συχνά μπερδεύει το κοινό. Ποιο είναι το λάστιχο και ποια η σαμπρέλα (αεροθάλαμος) στο ποδήλατο;

Εικόνα 1: Ελαστικά Ποδηλάτου MTB
Τα Ελαστικά για το ποδήλατο αποτελούν την εξωτερική προστασία ουσιαστικά του τροχού και είναι το μοναδικό κινούμενο μέρος του ποδηλάτου που έρχεται σε επαφή με το έδαφος. Διατίθενται ανάλογα με το μέγεθος του ποδηλάτου σε εύρος διαμέτρων από 12″ – 29″ και φάρδος από 23c – 2.50″.

Εικόνα 2: Σαμπρέλα ή Αεροθάλαμος
Οπότε λοιπόν, εφόσον έχουμε ξεκαθαρίσει τα ανωτέρω μπορούμε να προχωρήσουμε σε ανάλυση μεγαλύτερου βαθμού. Αρχικά, λοιπόν η επιλογή μας πρέπει να προσαρμοστεί με βάση το “τι ποδήλατο έχουμε”. Εάν έχουμε κάποιο ποδήλατο βουνού / MTB μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο πιο φαρδύ ελαστικό σε σχέση με το να έχουμε ένα ποδήλατο πόλης, ένα trekking ή μια κούρσα (on ή off road).
Περίπτωση 1: Το ποδήλατο μας είναι ποδήλατο βουνού / MTB (από τα αρχικά Mountain Bike)
Το εύρος των επιλογών είναι απεριόριστο και υπάρχει σίγουρα κάποιο λάστιχο το οποίο όχι μόνο να είναι κατάλληλο για εσάς αλλά και να σας αρέσει εμφανισιακά. Εφόσον λοιπόν βρισκόμαστε σε αυτήν την κατηγορία ο τροχός έχει διάσταση 26 / 27.5 / 29 ίντσες. Για ευκολία από εδώ και στο εξής θα συμβολίζουμε 26″, 27.5″, 29″ αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι και το ελαστικό το οποίο σας ταιριάζει έχει την συγκεκριμένη διάσταση.
Συμβουλή: Δείτε το ήδη υπάρχον ελαστικό σας τι διάσταση αναγράφει περιφερειακά. Εάν π.χ η ένδειξη είναι 26×2.20 σημαίνει ότι είναι 26″ και το φάρδος του 2.20″. 1 ίντσα = 2.54cm
Μετά λοιπόν την διακρίβωση του μεγέθους που σας ταιριάζει προχωράμε στο επόμενο βήμα.
Ερώτηση 1: Tubeless ή απλό;
Το απλό ελαστικό ποδηλάτου χρειάζεται και σαμπρέλα (αεροθάλαμο) εσωτερικά προκειμένου να φουσκώσει με αέρα και να καταστεί εφικτή η κύλιση. Το συγκεκριμένο είδος αποτελεί και το 95% των ελαστικών που κυκλοφορούν.
Το Tubeless ελαστικό δεν έχει αεροθάλαμο. Δημιουργώντας στεγανοποίηση στο στεφάνι και στα πλαϊνά φουσκώνει απευθείας και είναι έτοιμο για χρήση (αφού βέβαια τοποθετηθεί υγρό κλπ που θα αναλυθούν σε μελλοντικό άρθρο).
Ερώτηση 2: Με ή χωρίς σύρμα;
Τα ελαστικά αποτελούνται κυρίως από νάιλον και καουτσούκ. Παράλληλα, συγκρατούνται είτε με στρώμα σύρματος (εξ ου και τα ελαστικά με σύρμα) είτε με στρώμα κέβλαρ συνήθως (χωρίς σύρμα / διπλωτά).
Μεταξύ αυτών μπορείτε να διαλέξετε όποιο από τους δύο τύπους ελαστικών σας αρέσει και προτιμάτε. Σε περίπτωση που έχετε σιδερένιο τροχό προτιμήστε τα ελαστικά με σύρμα καθώς υπάρχει πιθανότητα το διπλωτό, να μην κρατηθεί σωστά και να βγει.
Ερώτηση 3: Τι φάρδος να έχουν τα ελαστικά μου;
Για να απαντήσετε σε αυτό πρέπει να εξετάσετε 3 κριτήρια. Το πρώτο, είναι εάν χωράει το ελαστικό να λειτουργήσει με το υπάρχον πιρούνι. Το δεύτερο, να μην βρίσκουν τα τακάκια του φρένου και το τρίτο να μην είναι πολύ φαρδύ ή πολύ λεπτό για τον τροχό που έχετε. Η πιο ασφαλής λύση όταν αλλάζετε φάρδος ελαστικού περισσότερο από 0.15″ είναι να επισκεφθείτε ένα εξειδικευμένο κατάστημα ποδηλάτων με service για να σας συμβουλέψει.
Εάν η κύρια χρήση του ποδηλάτου θα είναι σε δρόμο άσφαλτο, πεζοδρόμια κλπ το φάρδος προτείνουμε φάρδος από 1.75″ έως 2.10″
Εάν πρόκειται να εξερευνήσουμε πέραν της πόλης και χωματόδρομους (εύκολους) προτείνουμε ελαστικά με φάρδος από 1.90″ έως 2.20″
Ενώ τέλος εάν θέλουμε αυστηρά χώμα, βουνό πάμε σε ελαστικά από 2.20″ και πάνω.
Ερώτηση 4: Ελαστικά για το ποδήλατο με πέλμα ή χωρίς πέλμα;
Το συγκεκριμένο ερώτημα είναι αυτό και το οποίο προβληματίζει του περισσότερους ποδηλάτες ενώ η απάντηση του είναι απλή. Εάν οι δρόμοι που θέλετε να πάτε ή ήδη πηγαίνετε έχουν άσφαλτο τότε με ένα ζευγάρι ελαστικών χωρίς πέλμα (slick) θα μπορέσετε να κάνετε ξεκούραστα χιλιόμετρα.
Αντίθετα, εάν τα μονοπάτια που περνάτε είναι κατά κύριο λόγο χωματόδρομοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ελαστικά με πέλμα. Εάν πάλι σας αρέσουν οι μικτές διαδρομές τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαστικά μικτού τύπου (semi – slick).
Ερώτηση 5: Ελαστικά “μαϊμού” ή επώνυμα;
Όταν επιλέγετε ελαστικά μην σκέφτεστε μόνο την εμφάνιση τους. Να είστε σίγουροι πως κατά κύριο λόγο εξυπηρετούν τον σκοπό τους. Ο σκοπός τους είναι να συμβάλουν σε κάποιο δυνατό φρενάρισμα, να αναπτύξουν αρκετή τριβή σε μια απότομη στροφή, να μην σκιστούν και προκληθεί ατύχημα.
Επώνυμες εταιρείες όπως η KENDA, CST, Maxxis, Continental, σίγουρα θα κρατήσουν εσάς και το ποδήλατο σας ασφαλή.
Περίπτωση 2: Το ποδήλατο μας είναι ποδήλατο τύπου κούρσας (On road/Triathlon)
Όπως όλα τα προϊόντα, έτσι και τα ανταλλακτικά του ποδηλάτου συνεχώς εξελίσσονται. Όχι μόνο μέσω των νέων υλικών και τεχνολογιών που συνεχώς οδηγούν τις ιδιότητες των υλικών. Πλέον, η ποιότητα των αποτελεσμάτων που λαμβάνουμε από τα ήδη υπάρχουσες δοκιμές είναι αναλυτικότερη και πιο ακριβής. Τα καλύτερα ελαστικά που υπήρχαν κάποια έτη παλιότερα, σήμερα θεωρούνται ξεπερασμένα.
Ερώτηση 1: Τι φάρδος και τι πίεση να έχουν τα ελαστικά μου;
Η απόφαση του φάρδους και της πίεσης των ελαστικών στα συγκεκριμένα ποδήλατα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες. Ο συγκεκριμένος παράγοντας πρέπει να λαμβάνεται ταυτόχρονα υπόψη όταν ο αναβάτης επιλέγει το κατάλληλο ελαστικό για το ποδήλατο του.
Παλαιότερα θεωρούνταν πως το ελαστικό με 19mm φάρδος και 180psi ήταν το ιδανικό. Πλέον, υπάρχει η θεωρία πως και φαρδύτερα ελαστικά μπορούν να είναι γρηγορότερα με μια πίεση της τάξης των 80 – 90 psi.
Ερώτηση 2: Τι είδους ελαστικό είναι κατάλληλο στις διάφορες χρήσεις του ποδηλάτου;
Ελαστικά για το ποδήλατο που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα για κάποιον αγώνα, να έχει προστασία από διατρήσεις, για ανάβαση και για το προπονητήριο δεν υπάρχει. Η κάθε χρήση απαιτεί και διαφορετικό ελαστικό, οπότε ουσιαστικά το σημαντικό είναι να επικεντρωθεί ο κάθε αναβάτης στην χρήση του ποδηλάτου του.
Εάν θέλει να κάνει μια μεγάλη διαδρομή η οποία πιθανόν θα έχει κάποια εμπόδια (πετραδάκια, λακούβες, αγκάθια κλπ) θα πρέπει να προμηθευτεί ελαστικά με puncture protection.
Για τις υπόλοιπες κατηγορίες ποδηλάτων και ελαστικών όπως παιδικά ποδήλατα, bmx, σπαστά κλπ οι επιλογές είναι πιο περιορισμένες λόγω της χρήσης τους κυρίως.
Εάν το άρθρο σας προσέλκυσε το ενδιαφέρον μπορείτε να συνεχίσετε με μια περιήγηση στα προϊόντα του καταστήματος στο link: www.damianbikes.gr/tyres
Πηγή: www.triathelte.com
Με εκτίμηση,
Η ομάδα του Damianbikes.gr
Επιλέγοντας το Κατάλληλο Δώρο – Χριστούγεννα 2020
Τα Χριστούγεννα αποτελούν την μεγαλύτερη γιορτή του έτους. Όλοι μας τα έχουμε συνδέσει με το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, τον Άγιο Βασίλη και ένα μικρό ή μεγάλο δώρο από κάτω για να είναι εύρωστο και καλότυχο το επόμενο έτος.
Τι δώρο λοιπόν να πάρω στα αγαπημένα μας άτομα φέτος τα Χριστούγεννα;
Η απάντηση φυσικά διαφέρει από πρόσωπο σε πρόσωπο αλλά και στις ηλικίες μεταξύ τους. Εμείς σας δίνουμε λοιπόν μερικές ιδέες ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει το αγαπημένο σας πρόσωπο.
Ενήλικας με αγάπη στα MTB ποδήλατα:
- MTB 27.5″ Ideal (400€ – 600€)
- Κράνος full face ή απλό (60€ – 150€)
- Πετάλια MTB (30€ – 100€)
Ενήλικας με αγάπη στα ποδήλατα πόλης – χώματος (Trekking):
- Ποδήλατο 700c Energy ή Ideal (250€ – 600€)
- Σέλα αναπαυτική και ανατομική (10€ – 50€)
- Φώτα για τις νυχτερινές βόλτες (10€ – 50€)
Έφηβος με αγάπη στα ΒΜΧ ποδήλατα:
- Ποδήλατο BMX GT, Haro (300€ – 600€)
- Σέλα pivotal (30€ – 50€)
- Χερούλια (10€)
Παιδιά κάτω των 12 ετών:
- Ποδήλατο παιδικό (80€ – 150€)
- Κράνος παιδικό (15€ – 40€)
- Skateboard (20€ – 80€)
Μπορείτε να περιηγηθείτε μέσα στην ιστοσελίδα μας και να ανακαλύψετε τα πάντα γύρω από το ποδήλατο. Φυσικά όπου συναντήσετε δυσκολία μπορείτε να μας καλέσετε μέσω του chat ή και να μας τηλεφωνήσετε.
Ό,τι σας είναι πιο εύκολο.
Με εκτίμηση,
Η ομάδα του Damianbikes.gr
Καλές γιορτές σε όλους
Το Damianbikes.gr στην COVID-19 Εποχή
Αγαπητά μας μέλη,
Το κατάστημα Damianbikes.gr, συμμετέχοντας στον περιορισμό της διασποράς του ιού Sars – Cov 2, έχει εφαρμόσει, σε συμμόρφωση με τις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, τα κάτωθι μέτρα:
- Service: Το μείζον ζήτημα για τους περισσότερους πελάτες μας είναι η επισκευή του ποδηλάτου τους και το κατά πόσο είναι αυτή εφικτή κατά την χρονική περίοδο που διανύουμε. Σας ενημερώνουμε λοιπόν, πως το κατάστημα μας έχει αναπτύξει ηλεκτρονική πλατφόρμα για να κλείνετε ραντεβού με 3 απλά βήματα.
- Περιγράφετε τον τύπο της επισκευής που επιθυμείτε (πχ επισκευή αεροθαλάμου και φρένων)
- Συμπληρώνεται τον τρόπο που επιθυμείτε να παραλάβετε το ποδήλατο (παραλαβή/παράδοση από το σπίτι ή από το κατάστημα)
- Αποστολή
Εμείς θα παραλάβουμε το μήνυμα σας και θα σας ενημερώσουμε για την ώρα που μπορείτε να προσέλθετε ώστε να αποφύγουμε τον συνωστισμό και να είστε ασφαλής.
- Αγορές προϊόντων: Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα είναι σε πλήρη λειτουργία. Ενημερώνεται καθημερινά και τα προϊόντα μας είναι ετοιμοπαράδοτα.
Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία είτε θέλετε περισσότερες φωτογραφίες από το προϊόν που επιθυμείτε να αγοράσετε μπορείτε να μας στείλετε προσωπικό μήνυμα και εμείς θα σας εξυπηρετήσουμε άμεσα.
Συμβουλή: Το γεγονός πως η νέα εποχή του Covid έχει μπει για τα καλά στις ζωές όλων μας δεν σημαίνει ότι θα μας πάρει από κάτω. Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών μπορείτε να κάνετε την καθημερινή σας άσκηση και βόλτα με ένα ποδήλατο για να ξεφύγετε από την ρουτίνα όπως επίσης και να κρατάτε το σώμα σας υγιές και δυνατό.
Με εκτίμηση και σεβασμό στον καταναλωτή,
Η ομάδα του Damianbikes.gr
Πώς να επιλέξω Mountain Bike;
Η επιλογή ενός ποδηλάτου βουνού ή όπως συχνά αναφέρεται ενός mountain bike, ως τρόπο άθλησης ξεκίνησε μετά την πρώτη μαζική παραγωγή αυτών την δεκαετία του 1980. Από εκείνη την εποχή μέχρι και σήμερα το κατάστημα μας www.damianbikes.gr ως κύριο ποδηλατικό προϊόν έχει τα ποδήλατα mountain.
Σήμερα τα ποδήλατα mountain είναι κατασκευασμένα για να προσφέρουν στον αναβάτη αυτοπεποίθηση, διασκεδαστικές βόλτες και εκδρομές σε ποικιλία μονοπατιών και δρόμων. Προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη σχέση ποιότητας – τιμής στο ποδήλατο που θα αγοράσετε πρέπει αρχικά να γνωρίζετε για τι σκοπό θέλετε να χρησιμοποίησετε το ποδήλατο.
Άλλο χρειάζεστε για μια βόλτα στην παραλία, άλλο για δύσκολα μονοπάτια στο βουνό. Εφόσον, καθοριστεί αυτό, στην συνέχεια ανάλογα με τα ανταλλακτικά που θέλετε να φοράει το δικό σας ποδήλατο όπως για παράδειγμα ταχύτητες ακριβείας, ανάρτηση, υδραυλικά δισκόφρενα κλπ παίρνετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του “πώς τελικά θα μοιάζει το ποδήλατο μου”.
Τα βήματα του “Πως διαλέγω mountain;”
- Διαλέγω τον τύπο του ποδηλάτου mountain που θέλω ανάλογα με την χρήση που σκοπεύω να του κάνω
- Συγκρίνω χαρακτηριστικά και ανταλλακτικά
- Προσδιορίζω το μέγεθος που μου κάνει
- Προσαρμόζω αυτό που θέλω με αυτό που μπορώ να αγοράσω
Πώς να επιλέξετε κράνος για να κάνετε ποδήλατο με ασφάλεια;
Θα μπαίνατε ποτέ σε αυτοκίνητο χωρίς ζώνη; Γιατί, λοιπόν, να ανεβείτε στο ποδήλατο χωρίς κράνος;
Το ποδήλατο είναι ένα οικονομικό μέσο μετακίνησης για την καθημερινότητα, μια μορφή άσκησης, μία ευχάριστη δραστηριότητα για όλη την οικογένεια, είναι τρόπος ζωής. Οι ποδηλατόδρομοι που φτιάχτηκαν στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, βοήθησαν να γίνει το ποδήλατο ένας εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης και στη χώρα μας. Απλά παίρνουμε την τσάντα μας, καβαλάμε και φεύγουμε! Είναι όμως τόσο απλό;