5 Συμβουλές για την Σέλα του Ποδηλάτου σου
Η ποδηλασία χωρίς την ύπαρξη πόνων εξαιτίας της σέλας αποτελεί πολλές φορές “προνόμιο” για το οποίο λίγοι τελικά αποφασίζουν να δώσουν λύση.
Πως να επιλέξω σέλα για το ποδήλατο μου; Λίγο ή πολύ όλους τους ποδηλάτες αλλά και τα καταστήματα ποδηλάτων έχει απασχολήσει για πολλά έτη. Ανεξάρτητα του αν έχεις ποδήλατο βουνού, πόλης ή δρόμου, θες να απολαύσεις την βόλτα σου και την προπόνηση σου σε κάθε περίπτωση χωρίς να σκέφτεσαι τι γίνεται “πίσω σου”. Ακολουθούν λοιπόν 5 βασικές συμβουλές για το πως να επιλέξεις σέλα στο ποδήλατο σου.
Συμβουλή Νο1: Βρες την σέλα με το σωστό σχήμα για εσένα.
Επειδή ακριβώς ο κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός, γι΄ αυτό και υπάρχουν πολλές διαφορετικές σέλες έτσι ώστε ο καθένας να βρει αυτό που πρέπει. Συνήθως οι γυναικείες σέλες είναι λίγο πιο φαρδιές προκειμένου να είναι αναπαυτικές.
Βέβαια το σχήμα της σέλας έχει να κάνει και με τον τύπο της ποδηλασίας που κάνεις. Είναι διαφορετικό για τον αναβάτη που κάνει downhill, τον αναβάτη που κάνει MTB (Mountain Bike) και αυτόν που έχει κούρσα και κάνει πολύωρες διαδρομές. Οπότε αρχικά βρες αυτήν που σου ταιριάζει με βάση το είδος της ποδηλασίας που ασκείς
Συμβουλή Νο2: Πρέπει να λάβεις υπόψη την θέση σου και την ελαστικότητα σου.
Τι ελαστικότητα έχεις λοιπόν; Για να καταλάβει κάτσε στο έδαφος με τα πόδια σου τεντωμένα μπροστά και προσπάθησε να ακουμπήσεις τις μύτες των δακτύλων του ποδιού σου. Φτάνεις; Αν ναι, τότε έχεις αρκετή ελαστικότητα. Αν σε δυσκολεύει ακόμη και το να “γύρεις” εμπρός τότε δεν έχεις καθόλου ελαστικότητα. Οι υπόλοιπες καταστάσεις είναι ενδιάμεσες.
Γενικά παρατηρείται ότι οι αναβάτες που δεν έχουν καλή ελαστικότητα τείνουν να “κουνιούνται” πάνω στην σέλα τους, προκειμένου να βολευτούν. Σε αυτήν την περίπτωση, να προτιμήσεις μια φαρδύτερη σέλα. Ένας αναβάτης με μέτρια ελαστικότητα συνήθως κάθεται καλύτερα σε μια ίσια σέλα ενώ ένας αναβάτης με πολύ καλή ελαστικότητα προτιμάει μια σέλα κυρτή (curved) στο πίσω μέρος.
Ο άλλος παράγοντας για να επιλέξεις την σέλα σου είναι ο τρόπος που προτιμάς να κάθεσαι. Εάν για παράδειγμα σου αρέσει η πιο όρθια στάση ή η πιο αεροδυναμική. Όσο πιο μπροστά γέρνει το σώμα, τόσο αυξάνεται η πίεση στην ευαίσθητη περιοχή. Σε αυτό το σημείο χρειάζεται προσοχή να μην προκληθεί πόνος, μελάνιασμα κλπ.
Συμβουλή Νο3: Μέτρηση των ισχιακών οστών.
Οι σέλες παράγονται σε διάφορες διαστάσεις και κυρίως υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο φάρδος. Εάν έχεις προσδιορίσει τις παραπάνω παραμέτρους τότε είσαι πλέον πολύ κοντά στο να βρεις την σέλα που σου ταιριάζει. Μετρώντας την απόσταση των ισχιακών οστών μπορείς εύκολα να προσδιορίσεις το φάρδος της σέλας που είναι κατάλληλο για εσένα. Εάν έχεις την δυνατότητα μπορείς να μας επισκεφθείς κατά τις ώρες λειτουργίας και να σε συμβουλέψουμε. Διαφορετικά παραθέτουμε τον πίνακα που ακολουθεί για να σε διευκολύνει.
Συμβουλή Νο4: Βάλε την σέλα του ποδηλάτου σου στο κατάλληλο ύψος.
Τώρα που έχουμε προσδιορίσει όλες τις παραμέτρους σχετικά με την σέλα, μπορούμε να προχωρήσουμε στο παλουκόσελο ή αλλιώς ντίζα σέλας.
Τί ύψος λοιπόν; Ο καθορισμός του ύψους της σέλας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους οι οποίοι δίνουν διαφορετικό ποσοστό ακρίβειας. Για το ευρύτερο κοινό το ύψος της σέλας πρέπει να είναι τέτοιο ώστε όταν καθόμαστε πάνω στο ποδήλατο, τοποθετώντας τα πόδια μας στα πετάλια κατά την μέγιστη έκταση του ποδιού στο κατώτατο σημείο της περιστροφής του δισκοβραχίονα, το πόδι μας να είναι τεντωμένο. Τώρα, για τους πιο απαιτητικούς αναβάτες, υπάρχει το bikefitting το οποίο είναι μια ακριβής μέθοδος για τον προσδιορισμό του κατάλληλου ύψους της σέλας.
Προσοχή στο σημείο αυτό, σε περίπτωση που κάποιος αναβάτης πάσχει από κάποιου είδους πάθηση στα γόνατα, στην μέση πρέπει να συμβουλευθεί αρχικά τον ορθοπεδικό του ή κάποιον αθλίατρο. Κανένα κατάστημα ποδηλάτων, κανένας “παλιός πρωταθλητής” κλπ δεν μπορεί να ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνετε.
Συμβουλή Νο5: Θέση σέλας (κλίση).
Σιγουρέψου ότι η σέλα σου είναι ευθεία όσον αφορά την κλίση της. Μεγάλες αποκλίσεις είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω είναι πιθανόν να δημιουργήσουν ενοχλήσεις στην ευαίσθητη περιοχή. Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση στα χέρια, την μέση και τον αυχένα. Αφού λοιπόν την βάλετε με τον ορθό τρόπο μετά μπορεί κατά διαστήματα και όσο συνηθίζετε το ποδήλατο να χρειαστούν κάποιες ρυθμίσεις. Σε αυτό το σημείο να είστε προσεκτικοί κάνοντας μικρές ρυθμίσεις οι οποίες δεν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό όλες τις ανωτέρω παραμέτρους.
Πηγή Άρθρου: Ride Shimano Magazine.com, Cycling Weekly.com, Damianbikes.gr